• 001

    Housing

    Sluis Sint-Lazarus, Sint-Jans-Molenbeek, Brussels

  • 002

    Housing

    Sluis Sint-Lazarus, Sint-Jans-Molenbeek, Brussels

  • 003

    Housing

    Sluis Sint-Lazarus, Sint-Jans-Molenbeek, Brussels

  • 004

    Housing

    Sluis Sint-Lazarus, Sint-Jans-Molenbeek, Brussels

  • 005

    Housing

    Sluis Sint-Lazarus, Sint-Jans-Molenbeek, Brussels

Liverpoolsquare

The building near the canal adapts to the average height of the façades and is provided of a higher accent on the corner of the canal en the Liverpoolsquare. Hereby, it completes the skyline of the canal and its wider surroundings, creating a new anchor point along the canal, at the location of the bridge. The local increase in density allows us to maximize the green inner area. On certain moments, this inner area can become an extension of the Liverpoolsquare, as a collective garden in the city, creating positive interaction with the surrounding area. The public functions in the base of the building are faced towards the green inner area and the Liverpoolsquare. The collective facilities of the living areas are located on the canal side and coupled to the entering of the site. There's also a checkpoint for the lock keeper in the building which is recognizable as a glass box.

  • Location
  • Sint-Jans-Molenbeek, Brussels
  • Size
  • 2049 m2
  • Budget
  • € 3.127.182,00
  • Status
  • Competition
  • Type
  • Competition
  • Date
  • 2011
  • Client
  • FOD Mobiliteit en Vervoer, Gemeente Sint-Jans-Molenbeek, BELIRIS
  • Team
  • Goedele Desmet
  • Ivo Vanhamme
  • Geert Bauwens
  • External consultation
  • Daidalos Peutz
  • Ney & Partners
  • JZH
  • Tensen & Huon
  • Vekmo