• 001

    Housing

    Nieuw Zuid, Antwerp

  • 002

    Housing

    Nieuw Zuid, Antwerp

  • 003

    Housing

    Nieuw Zuid, Antwerp

Social Housing

The project constists of three separated buildings, which fits in the masterplan of Secci and Vigano. By a reinterpretation of the masterplan, we make optimal use of the qualities of the site, allowing us to formulate an appropriate answer to the given context. The first longitudinal building creates a community garden by narrowing the volume in the middle. This also provides light for the lateral streets. In the two ‘heads’ of the building, apartments with an optimal orientation and with a view on the park and river are created. By making use of duplex apartments and galleries, two vertical circulation zones are sufficient for all the apartments, reducing the surfaces and collective costs. To guarantee enough privacy we only provide the duplex typology on the ground floor. All the apartments have a private terrace or winter garden following the ‘bigger and cheaper’ principle.

  • Location
  • Antwerp
  • Size
  • 14669 m2
  • Budget
  • € 15.872.215,00
  • Status
  • Building site
  • Type
  • Competition 1st Price
  • Date
  • 2012-...
  • Client
  • Triple Living
  • Team
  • Goedele Desmet
  • Ivo Vanhamme
  • Koen Moesen
  • Trui Maes
  • Brigitte Pinte
  • Steven Van Hoorde
  • Karen Demyttenare
  • External consultation
  • Venac
  • Bureau Bas Smets
  • Grontmij