• 01_380.cam C_lq2

    Rehabilitation

    Normaalschool, Lier

  • 170127_inplantingsplan_1-1000_jpg 2

    Rehabilitation

    Normaalschool, Lier

  • 02_380.cam D_lq2

    Rehabilitation

    Normaalschool, Lier

  • 03_380.int.duplex_lq3

    Rehabilitation

    Normaalschool, Lier

  • 04_380.cam H_lq2

    Rehabilitation

    Normaalschool, Lier

  • 05_380.cam G_lq2

    Rehabilitation

    Normaalschool, Lier

  • 06_380.cam I_lq2

    Rehabilitation

    Normaalschool, Lier

  • 07_380.cam F_lq2

    Rehabilitation

    Normaalschool, Lier

  • 08_380.cam A2_lq

    Rehabilitation

    Normaalschool, Lier

  • 09_380.int.commonroom_2_lq2

    Rehabilitation

    Normaalschool, Lier

  • 10_380.cam B_lq

    Rehabilitation

    Normaalschool, Lier

  • 11_380.cam E_lq

    Rehabilitation

    Normaalschool, Lier

Urban implantation of an incubator for start-ups, public spaces, 140 residential units and related additional functions.

The project creates a new attractive and tempting, all-round place to be on the former schoolsite. The renovation of the existing architecture goes hand in hand with new impulses given by the additions. The architectural quality of the new volumes tries to connect with the old schoolbuildings in a peaceful and respectful way. A refined solution, that could save the characteristic quality of the local heritage and translate it to a contemporary and sustainable vision on living and re-use, was sought. The open space inbetween the building volumes is a sequence of qualitatively designed green spaces. New public squares and routes emerge and give, the once closed off interior space of the housingblock, back to the city and her inhabitants. Part of the existing buildings is also given back to the public in the form of an 'incubator' for young start-ups. In a very subtle and integer way it is a part of this site, making it one of the main attracting poles of this rehabilitationproject. In collaboration with META architects and Callebaut architects.

  • Location
  • Lier
  • Size
  • 21000 m2
  • Budget
  • € 27.000.000,00
  • Status
  • Preliminary design
  • Type
  • Competition 1st Price
  • Date
  • 2017-...
  • Client
  • SOlag, Vanhaerents
  • Team
  • Goedele Desmet
  • Ivo Vanhamme
  • Koen Moesen
  • Niels Hanssens
  • Andreu Vélez Guillén
  • Joran Lombahe
  • w/ META architects
  • w/ Callebaut architects
  • External consultation
  • Boydens Engineering
  • OKRA landschapsarchitecten
  • Atelier Ruimtelijk Advies
  • Stedec
  • Bureau De Fonseca
  • Artes Roegiers
  • Artes Woudenberg

Related projects