• 000

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • 001

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_André Nullens_01

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_André Nullens_02

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_André Nullens_03

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_André Nullens_04

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_André Nullens_05

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_André Nullens_06

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_André Nullens_07

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_01

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_02

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_03

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_04

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_05

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_06

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_07

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_08

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_09

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_10

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_11

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_13

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_14

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

  • BOB361_GATE15_Stijn Bollaert_16

    Public Infrastructure

    Gate 15, Antwerp

'Huis van de Student'

In the complex urban context of Antwerp a hybrid program was realized, with the integration of a 17th century listed house: student accommodation, welcoming and support of foreign students, multipurpose (party-) hall, meeting facilities and offices. The choice for more air and light in the narrow streett, led us to the distortion of one of the main volumes, perpendicular to the street instead of parallel to the street (as directed by the urban planning regulation), and to the creation of a real square with a tree that transforms the narrow straat to a comfortabele place for students en residents. The historical plot size was reused and generates an articulation in the street. The “monument”, that was in very poor condition, gets a new expressive concrete structure that is visible in the interior. The facades and roof trusses are restored. The windows are replaced by simple contemporary wooden ones. The original side façade of this existing house becomes the main entrance facade by adding a concrete volume facing the square, where the cantilevering volume enriches the potential uses. The resolutely contemporary strong material expression utilises advanced technologies, thanks to intense teamwork with advisers for building physics, stability, techniques, restoration, etc. .. For the furniture we collaborated with a designer team: Going East.

  • Location
  • Antwerp
  • Size
  • 2185 m2
  • Budget
  • € 3.130.000,00
  • Status
  • Completed
  • Type
  • Competition 1st Price
  • Date
  • 2010-2014
  • Client
  • AG Vespa
  • Team
  • Goedele Desmet
  • Ivo Vanhamme
  • Lotte De Swaef
  • Anne-Valérie De Muelenaere
  • Steven Van Hoorde
  • External consultation
  • Studio Roma
  • Daidalos Peutz
  • Ney & Partners
  • Istema
  • Going East

Related projects